Vrijdagmiddag 5 september 17.00 uur, de eerste leiding komt aan op de nieuwe locatie voor het minikamp van Spiker 2014: kampeerboerderij Groot Zande in Hummelo. De vloeren zijn nog nat van het poetsen. Spullen worden ingepakt, opgeruimd en gezellig gemaakt voordat om 19.00 uur de eerste kinderen arriveren.

Het is net alsof ze hier al jaren komen, de slaapkamers zijn snel gevonden. De jongens nestelen zich in de slaapkamer genaamd ‘de Hondenmand’, nivo 4 mag in ‘de Koeienstal’, nivo 5 in ‘het Kuikennest’ en nivo 6 vindt samen met de C-jeugd een plek in ‘het Kippenhok’. De leiding slaapt in ‘de Varkenskot’ (ach ja, we kennen onze plek ☺).

Schermafbeelding 2014-09-15 om 19.48.41Nadat we alle ouders hebben ‘weggestuurd’, starten we direct al met de eerste activiteit van het kamp. We spelen het tv-programma ‘de jongens tegen de meisjes’ maar passen het aan in stijl ‘De Sarah’s tegen de Abrahams’. We bestaan dit jaar immers al weer 50 jaar als vereniging en dat vieren we!!!!!!

We spelen het welbekende letterpakkenspel waarbij er woorden moeten worden gevormd met letters op de ruggen en buiken. We schatten antwoorden op vragen, noemen top 10 antwoorden, raden liedjes die de leiding uitbeeldt en halen de gekste capriolen uit om met maar een aantal lichaamsdelen op het matje te liggen. Dit zorgde voor hilarische momenten!

Na een enerverende strijd waarbij toch heel lang de Abrahams aan kop stonden, wisten de Sarahs op het laatste moment toch nog de winst naar zich toe te trekken met maar 3 punten verschil!

We drinken en snoepen wat en gaan wat warms aantrekken. De eigenaren van de kampeerboerderij gaven ons namelijk nog de tip dat er deze avond om 22.00 uur boven het kasteel van Laag Keppel een mooi vuurwerk te zien zou zijn (waarschijnlijk ter ere van ons 50-jarig bestaan ☺).

Gewapend met vele zaklampen baanden wij ons een weg door het donkere bos naar een open weiland van waar wij het vuurwerk goed zouden kunnen zien. Om 22.00 uur staan we er klaar voor, maar geen vuurwerk, nog maar even wachten, geen vuurwerk, maar als 22.20 nog steeds geen vuurwerk te zien is besluiten we terug te lopen. We zijn nog geen minuut terug bij de kampeerboerderij of de eerste knallen worden waargenomen, ah nee!!! Een aantal kinderen en leiding lopen alsnog richting het vuurwerk en kunnen nog iets er van zien.

Het is lekker donker en dus precies goed voor het sokkenvossenjachtspel. Vanwege het succes van vorig jaar wordt dit spel deze keer herhaald.

7 Personen van de leiding lopen in het bos met 7 verschillende kleuren sokken aan. De kinderen worden in groepjes met een gekleurd papiertje en een zaklamp het bos ingestuurd. Zij gaan op zoek naar ‘de vos’ met dezelfde kleur sokken aan als hun gekleurde papiertje. Gevonden? Dan terug naar de post om een nieuw papiertje te halen. Het team dat als eerste alle vossen heeft gevonden wint het spel, maar…….er loopt ook een vos met zwarte sokken rond. Wordt het team door deze vos getikt dan mogen zij hun papiertje inleveren en eerst weer een nieuwe gaan halen.

Er werd volop gestreden, vele takken en boomstronken werden getrotseerd om maar zo snel mogelijk alle vossen te vinden. Op het laatst waren alle teams nog maar op zoek naar één vos, die met de witte sokken. Steeds weer kwamen de kinderen bij ons dat ze hem toch echt niet konden vinden. Pas toen we vroegen of deze vos het iets makkelijker wilde maken wist een team deze vos te vinden tussen de struiken op de grond met een zwarte capuchon tot over zijn oren getrokken. Toen hij eenmaal gevonden was wisten ook de andere teams hem snel te vinden. Het team ‘de minicommissie’ werd uiteindelijk eerste, op de hielen gevolgd door ‘de minikampcommissie’ en ‘de aktiviteitencommissie’.

Het is inmiddels middernacht geweest dus hoog tijd om de leuke koeiebedden op te zoeken. In ‘de hondenmand’ was het als eerste rustig, in ‘de koeienstal’ werd nog wat nageloeid terwijl er in ‘het kuikennest’ en ‘het kippenhok’ nog volop werd gekakeld. Maar ook zij gingen uiteindelijk op stok en sliepen in.
Schermafbeelding 2014-09-15 om 19.48.50Zaterdagmorgen 6 september 7.00 uur: de eerste kindergeluiden worden waargenomen.

Langzaamaan ontwaakt de hele dierenbende en worden zij opgetrommeld voor de ochtendgymnastiek. Zo te zien was nog niet iedereen even wakker…….:).

Maar na een lekker ontbijt is iedereen weer wat actiever en wordt er wederom in teams gestreden in een sporttoernooi. Aan bod komen pannavoetbal, blindvolleybal en volleyhonkbal. Het gejuich bij een overwinning is soms in de verre omtrek te horen.

Tijd voor de lunch, we stellen zelf ons broodje gezond samen: LEKKERRRR!

We maken ons klaar voor de volgende activiteit, wie kent het niet: levend stratego. De spion, de bom, de verkenner, de maarschalk, om er maar een paar te noemen, betreden het speelterrein. De vlag wordt door beide partijen goed verstopt. Er wordt fanatiek gestreden en uiteindelijk is het na twee potjes spelen een gelijke stand van 1-1.

Schermafbeelding 2014-09-15 om 19.48.56Na een korte pauze gaan we al weer door met de volgende activiteit ( ja, we hebben geen tijd om ons te vervelen ;))

Alle jongens, nivo 6 en de C-jeugd mogen zich gaan omkleden voor de buikschuifbaan.  Met een groot dekzeil, water en afwasmiddel hebben ze de grootste lol en sommigen weten wel heel ver door te glijden tot buiten de baan in het gras, wat al snel veranderde in een modderpoel, met alle gevolgen van dien! Dus……..douchen, aankleden en weer klaarmaken voor het volgende onderdeel.

De groepen van nivo 4 en 5 gaan naar de buikschuifbaan en de rest gaat nu lasergamen wat nivo 4 en 5 daarvoor hebben gedaan. Dit blijkt een zeer favoriete activiteit te zijn tijdens het kamp.

In twee teams bestrijden zij het bos met heuse laserguns. Voorzien van 25 levens proberen zij de vlag van de andere partij te veroveren voor je ‘gedood’ wordt. Natte bezweette hoofden en vele schrammen rijker zijn tekenen van een fanatieke strijd.

Wat vliegt de tijd als het leuk is, het is inmiddels al weer half zes en tijd om een hapje te eten. Wat eten we vandaag?……..Natuurlijk: patat!! Voor de liefhebbers is er een hamburger en/of partysnacks.

Schermafbeelding 2014-09-15 om 19.49.10We maken ons allemaal klaar voor de bonte avond. En zoals elk jaar weer worden de meeste acts pas tijdens het kamp bedacht ☺.

De dames van de leiding openen de bonte avond met het liedje ‘Jump’. Dan volgen de kinderen. Sofie en Aniek verbazen ons allen met een truc met elastiekjes. Raphaël, Daan, Ray en Koen verschijnen als kippen op het toneel en doen een dans op ’t kippenhok’ van Katy Perry.

De 4 dames Reza, Mila, Manon en Ylonca vertolken het nummer ‘Hallo wereld’ van Kinderen voor Kinderen. Zij weten hiermee uiteindelijk de winst binnen te halen.  Dat we te maken hebben met veelzijdig talent binnen onze vereniging blijkt maar weer uit de circusact van Senna, Lara, Isa en Sabine.

Esther, Sanne, Esmee en Mila weten ons allen in hun armen te sluiten met het liedje ‘Lief klein konijntje had een vliegje op zijn neus’ en verdienden daarmee de publieksprijs.

Het moordspel wordt gespeeld door Manon, Ylonca, Britt en Iris. Een lilliputter werd in een kerk vermoord met een mes. De meiden wisten dit prima uit te beelden en door te geven aan elkaar.

Roy sluit samen met alle mannelijke leiding de avond af met het nummer ‘Happy’. De jury die bestond uit Teslijn, Deanne, Myrthe, Yfke, Lotte en Michelle maken na een kort overleg aan het eind de uitslag bekend.

Omdat het laser gamen zo’n succesnummer was en er vele verzoeken waren om dit toch echt nog een keer in het donker te spelen, gaat de leiding overstag en spelen we het nogmaals. Wel spannend hoor in het donker!!

We delen opnieuw de groep in tweeën. De ene helft gaat laser gamen en de anderen mogen een vuurtje lekker marshmallows klaarmaken.

Deze avond merken we dat we al een aktieve dag achter de rug hebben en bij vele kinderen het lampje wat eerder uit gaat dan de dag ervoor. Om 00.30 uur sturen we ook de oudste jeugd naar hun kamer.

Zondag 7 september: 8.30 uur, de leiding schiet wakker er zijn nog geen kindergeluiden waargenomen. Zouden ze echt nog allemaal slapen???? Jazeker, ze liggen allemaal nog slapend of half wakker in hun nest.

Oeps! Dat wordt opschieten met z’n allen. Om half 10 staat er een afvaardiging van het Spiker Dames 1 bij ons op de stoep om gezamenlijk met ons te ontbijten en daarna een clinic te verzorgen voor alle minijeugd. Er worden trainingsoefeningen gedaan en partijtjes gespeeld. De ogen staan bij velen nog op half zeven, maar Ineke, Sharon, Saskia en (onze) Simone weten er toch nog weer een actieve enthousiaste ochtend van te maken. Bedankt  dames (1)!!!

Tot slot van het kamp eten we alle restanten op. Iedereen mag zelf kiezen wat. We zagen zelfs een combinatie van boterhamworst met chocoladehagelslag voorbij komen. Ach ja, je moet er van houden…. ☺!

Langzaamaan komen dan de ouders weer binnen druppelen en nemen hun vermoeide maar volgens ons tevreden kind weer mee naar huis.

Schermafbeelding 2014-09-15 om 19.49.40  Schermafbeelding 2014-09-15 om 19.49.32  Schermafbeelding 2014-09-15 om 19.49.24   Schermafbeelding 2014-09-15 om 19.49.17

Bedankt allemaal voor het leuke weekend!

Groetjes Janet, Glenn, Herco, Robert, Simone, Pascal, Ingrid, Irene en Lynda