Hier het uitgebreide verslag van het zeer geslaagde minikamp 2013.

VRIJDAGAVOND

Vrijdag werden de kinderen om 19:00 uur gebracht door hun ouders. Alleen drie kinderen waren de weg kwijt geraakt, en stonden in Deventer. Toen deze drie kinderen er waren zijn we gelijk begonnen het ‘welkom’ en een korte introductie van de leiding.

Het eerste spel op de vrijdagavond was het  levend ganzenbord met vragen en opdrachten over beroepen, in elkaar gezet door Lynda en Janet. De groep was in tweeën verdeelt, niveau 2,3,en 4 bij elkaar, en 5,6 en C. Op elke ganzenbord hadden we 4 kleuren: blauw, geel, groen en rood. De begeleider deelde aan ieder kind een hoedje uit van haar/zijn team kleur, deze super leuke hoedjes waren gemaakt door Lynda. De kinderen werden ook in hun team kleur geschminkt, en natuurlijk de begeleiders ook.

Het spel bestond uit vele vragen en opdrachten, waarbij soms de teams het tegen elkaar op moesten nemen. Zo hebben we zakgelopen in het kader van sinterklaas, hebben we als kok de eier-race gedaan, met bekertjes water gelopen als serveerster en als snoepverkoper snoepveters opgegeten en zo waren er nog veel meer spellen die we met zijn allen hebben gespeeld.

 

Na een dik uur dit spel te hebben gespeeld, begonnen het tweede spel van de avond en wel ‘sokken vossenjacht’. Dit spel werd buiten in het donker gedaan. Alle begeleiders hadden verschillende kleuren sokken aan, en waren verstopt voor de kinderen. De kinderen konden een kleurenkaartje ophalen, en moesten de vos vinden met de goede kleur sokken. Wie als eerste alle kleuren kaartjes had verzameld, had gewonnen. Omdat het donker was moesten dus alle kinderen de zaklampen aan om de vossen te vinden.

Alleen er was een probleem er was ook een vos met zwarte sokken, als deze vos je zou tikken moest je je kaartje inleveren. De kinderen waren zeer fanatiek, dit was heel leuk om te zien. Vos Michelle zat verstopt achter een hele grote container ze heeft hier wel een kwartier gezeten zonder dat ze werd gevonden.  Alle kinderen liepen zo langs haar heen terwijl vos Michelle telkens haar kleur sokken hoorde. Toen eenmaal iemand haar had gevonden kwam de hele groep op vos Michelle afgestormd. Herco wou ook graag vos spelen, dus liet hij alle kinderen schrikken.

Toen 4 teams alle kleuren hadden gevonden zijn we gestopt met het spel, en hebben lekker wat gedronken en een bitterbal gegeten met zijn allen. Het team van Ellen, Roy, Esmee en Mila was uiteindelijk het snelst.

We zagen aan de kinderen dat ze goed hun best hadden gedaan, en moe waren. Het duurde niet lang of de kinderen deden hun pyjama aan, en gingen lekker op bed liggen. Al duurde het nog wel even voordat iedereen sliep (vooral de oudere kinderen). De begeleiding heeft nog gezellig met zijn alle een spel gespeeld tot laaaaaaat in de nacht.

 

ZATERDAG – BEROEPENSPEL & ZWEMMEN

Op zaterdagochtend stonden, traditiegetrouw, Glenn en Robert vroeg op (om 6 uur!) om lekkere bolletjes op te halen bij de bakker in Eerbeek. Ook was de jongenskamer (Ray, Daan en Roy) al vanaf 6 uur wakker en begonnen vroeg met spelletjes doen. Natuurlijk hing er een corvee lijst en de 1e groep hielp met het dekken van de tafels en zelfs eerder dan op het programma stond begonnen we met zijn allen aan een heerlijk ontbijt (en buiten regende het pijpenstelen).

Om half 11 begon deel 1 van het beroepen spel, georganiseerd door Simone. In het eerste deel stond de brandweer, de fotograaf en de serveerster centraal. De brandweer uit Eerbeek was speciaal gekomen met een brandweerwagen. De kinderen hingen aan hun lippen, ze hebben van alles verteld en veel vragen werden gesteld. Een pak kon worden aangepast en de kinderen konden in de  brandweerwagen zitten en een klein ritje werd gemaakt. Aan het einde van de ochtend deden de 2 brandweerlieden een wedstrijd tegen elkaar (wie kon het snelst zijn pak en laarzen aan) en werd er met de sirene afscheid genomen.

Bij de fotograaf (Elze) konden de kinderen deelnemen aan een echte ‘fotoshoot’, ze konden zich omkleden in prachtige kleren, deze had Elze meegenomen, maar ook konden kinderen hun eigen (verkleed)kleren aan, dit leverde echte glamourfoto’s op! Van ieder kind is er een prachtige foto gemaakt (zie de website voor alle foto’s). De kinderen konden ook zelf foto’s maken van de andere kinderen, dit vonden ze ook ontzettend leuk om te doen.

Met Irene deden de kinderen verschillende spelletjes als serveerster of ober. Bekers stapelen, wie het snelst met bekers op het dienblad kon lopen en natuurlijk een echte bestelling opnemen en serveren (met iets lekkers!).

Na een lekker broodje gezond, was het tijd voor deel 2 van het beroepenspel. Ditmaal stonden de beroepen politie-agent, bakker en kunstenaar centraal.

Jan van de Linde van de politie en Spiker trainer kwam met een politie-auto en in volle uitrusting, zeer indrukwekkend voor de kinderen, ze hingen aan zijn lippen en hebben veel geleerd over de politie en mochten een echt kogelvrij-vest passen.

Als kunstenaar maakten de kinderen een geweldig kunstwerk onder begeleiding van Elze. Iedereen verfde en plakte vol overgave, de kunstwerken konden de kinderen mee naar huis nemen. Glenn vertelde over het beroep van bakker en met de kinderen maakte hij een heerlijk broodje op het vuur – gevuld met jam of hagelslag. De regen gooide iets roet in het eten, met hier en daar een aanpassing kon het hele programma gevolgd worden.

Als afsluiting van de dag gingen de kinderen heerlijk zwemmen in het binnenbad en de volleybal ging natuurlijk mee. Ylonca kwam ongelukkig te vallen en moest uiteindelijk haar snee in haar kin laten hechten bij de huisartsenpost.

Daarna had iedereen honger en werd er patat met hamburgers en minisnacks gegeten. Bergen patat werden gebracht, en uiteindelijk ging bijna alles op!

 

ZATERDAG – BONTE AVOND

Toen was het tijd voor iedereen om zich klaar te maken voor de Bonte Avond. Michelle kreeg het erg druk met het invlechten van alle haren – fantastisch mooi! Robert zorgde voor de muziek en volgorde van de liedjes. Een echte jury werd gevormd door Roy, Ellen, Noa, Minke en Tanja en zij hadden zeker geen makkelijk taak. De avond werd geopend door de twee boertjes die aan kwamen wandelen en uiteindelijk de avond afsloten. Glenn leidde de avond. In totaal waren er 10 acts en allemaal verschillend:

  1. Als eerste startte de leiding met een liedje van Bassie en Adriaan over geheimagenten. Simone en Michelle waren Bassie en Adriaan als geheim agent, Herco en Glenn waren de boeven.  In een donkere zaal en met een zaklantaarn gingen Bassie en Adriaan op zoek naar de boeven, die uiteindelijk ook gepakt werden.
  2. Black magic – betoverende magische act waarbij Irene, Manon, Britt en Ylonca elkaar heel goed aanvoelden – tot nu toe weet niemand hoe zij dit deden – echte magie!
  3. K3- bij de politie – Myrthe, Lotte, Yfke, Marit en Michelle zongen en dansten het dak eraf. De boeven uit de eerste act werden er bang van.
  4. De zingende Minecrafts ‘Daan en Ray’ zongen de hit ‘Hoe’ van Nielson and Miss Montreal. Hun prachtige microfoons glommen ons tegemoet, ze deden het geweldig.
  5. De moppentappers Aniek (Baars) en Sofie hadden leuke moppen uitgezocht en lazen het leuk  voor. Er werd flink gelachen door de zaal.
  6. Daarna volgde een dansact van Sabine, Lara, Nienke en Isa, ze dansten prachtig met z’n vieren en hadden de kleding mooi op elkaar afgestemd. De jury vond het een mooie act.
  7. Als 7de act een zang- dans- en turnact van Aniek (van Reen) en Mila. Aniek zong en danste op de voorgrond en Mila liet spectaculaire turnoefeningen zien. Een prachtige act.
  8. Ook Sanne en Emmy hadden een dansact op de hit ‘Lalala’ van Naughty Boy en Sam Smith. Ze deden het erg goed en werkten geweldig samen.
  9. Toen stond Reza op de planken, helemaal alleen deed ze een liedje van One Direction. Ze kende de tekst erg goed en het publiek deed zelfs mee. Een hele prestatie!
  10. De leiding, Lynda, Ingrid, Irene en Janet, sloot de Bonte Avond af met het liedje ‘Boer Harms’ van de Dutch Boys. Het duurde maar even en iedereen ging mee in de polonaise door de zaal. Een super afsluiting van een mooie avond.

De jury ging in beraad en naar verhit overleg (alle acts waren namelijk geweldig) makten zij de winaars bekend. Daan en Ray wonnen 1e prijs, Ray was helemaal in zijn element tijdens het optreden. Sabine, Lara, Nienke en Isa wonnen de 2e prijs. De 3e prijs ging naar Sanne en Emmy. En ook Reza kreeg een prijs voor haar optreden van de 2 boeven, ze stond tenslotte helemaal in haar eentje op het podium en deed het geweldig!

Voor het naar bed gaan werd er nog een pyjama disco gehouden. Maar al gauw gingen de kinderen naar bed en sliepen redelijk snel (nogal logisch na het late slapen op vrijdag ).

 

ZONDAG – SPEURTOCHT EN AFSLUITING

Op zondagochtend was het niet zo vroeg als op zaterdag (gelukkig). Het ontbijt werd klaar gemaakt en was helemaal compleet met een lekker bolletje en een eitje.

Daarna was het tijd voor een speurtocht over het terrein. Alle kinderen werden in nieuwe gropejes in gedeeld, samen met iemand van de kampleiding. Aan de hand van foto’s moest de kinderen verschillende plekken zien te vinden. Aangekomen bij de vindplek moesten de kinderen een vraag beantwoorden. Een letter uit het antwoord moest worden opgeschreven, zodat op het einde van de speurtocht de kinderen een woord konden maken (Spiker Minikamp).  Hier en daar was er wat verwarring, maar de speurtocht verliep goed en iedereen vond ook zijn weg weer terug. Tussendoor werden er volop kampliedjes gezongen!

Toen was het alweer tijd om de spullen in te pakken, alle kinderen gingen hun eigen spullen inpakken, wat ze allemaal geweldig deden. In de tussentijd stonden de overgebleven etenswaar klaar, zodat de kinderen nog even een broodje konden eten, komkommer of tomaat, maar ook spekkies waren volop over!

Van 13:30 uur kwamen de eerste ouders, er was nog even tijd voor een bakje koffie, een beetje hulp bij de slaapzakken was ook nodig. Maar daarna ging iedereen moe maar voldaan (zoals dat heet…) weer op weg naar huis. De kampleiding zorgde er nog voor dat de accommodatie werd opgeruimd en ging daarna net zo moe richting Eerbeek. Het kamp verliep dit jaar ook weer super, het programma was leuk en de kinderen, oud en jong, speelden onderling fijn samen – alles klopte!

 

Tot volgend jaar!

De kampcommissie

Glenn, Pascal, Robert, Herco, Johan, Rianne, Lynda, Simone, Janet, Michelle, Irene, Ingrid en Elze

Zie ook het andere bericht met foto’s.