De komende maanden zullen wij, Anneke en Yneke jullie door stukjes op de website op de hoogte brengen van onze activiteiten als scheidsrechter in opleiding. We hopen hiermee een stukje betrokkenheid te creëren en willen jullie natuurlijk laten weten hoe leuk het is wat we doen. Het zou super zijn als we hiermee ook meer mensen enthousiast kunnen maken om zich als scheidsrechter op te geven, op welk niveau dan ook.

Afgelopen donderdag was de eerste van die drie dagen van de VS-3 cursus in Renkum. Dit is een cursus waarin je wordt opgeleid tot regioscheidsrechter in de 3e divisie / promotieklasse. Na de noodoproep van Florentijn eind vorig seizoen hebben wij, Anneke van Elst en Yneke Koeslag, ons opgegeven voor de VS3 cursus om het probleem waar heel Spiker mee werd geconfronteerd te voorkomen.

Wat was er nou precies aan de hand?

Afhankelijk van het aantal teams dat je in een bepaalde klasse hebt spelen ben je verplicht een aantal scheidsrechters te leveren. Door het kampioenschap en hierdoor de promotie van dames 1 naar de 3e divisie (whoehoehoe), ontstond een tekort aan scheidsrechters op 3e divisieniveau. Wanneer er geen scheidsrechters gevonden zouden worden dan zou dit een direct effect op de hele vereniging hebben betekend. Dit zou betekenen dat we worden teruggetrokken uit de 3e divisie, dames 1 zou dames 2 zijn geworden en zo verder. Wat bijvoorbeeld voor de gepromoveerde dames 2 en 4 erg vervelend zou zijn geweest.

Wat houdt dat nou eigenlijk in zo’n cursus?

De cursus zelf bestaat uit 3 avonden, waar we in een groep van ongeveer 20 cursisten door middel van praktijkoefeningen, filmpjes, workshops, coaching en veel met elkaar sparren worden opgeleid tot scheidsrechter op 3e divisie / promotieklasseniveau. Je krijgt een persoonlijk plan met punten waar je als scheidsrechter op kan verbeteren, bij ons waren 2 van de punten bijvoorbeeld het wedstrijdformulier en de spelregels (oh oh oh wat zijn er toch veel regels….). Daarnaast hebben we vanuit onze vereniging een praktijkbegeleider, in ons geval is dat Jan van der Linden.

Wat geven wij hier voor op?

Na de oproep van Florentijn waren er helaas maar weinig positieve reacties. “ik wil niet”, “ik durf niet”, “ik kan het niet combineren met thuis”… allemaal begrijpelijke reacties, maar het is wel iets wat er bij hoort wanneer je onderdeel uitmaakt van een vereniging. De cursussen vinden plaats op donderdagavond, dus wij geven er 3 trainingen voor op. Daarnaast is het zo dat we ook worden ingepland op dagen dat we zelf een wedstrijd hebben, uiteraard wordt er rekening gehouden met onze eigen wedstrijden, maar het kan wel zo zijn dat je direct na je eigen wedstrijd weg moet omdat je bijvoorbeeld in Nijmegen een wedstrijd moet fluiten. Uiteindelijk valt het reuze mee wat we er voor moeten opgeven, en stiekem is het eigenlijk nog best wel leuk 😉

Welke boodschap willen we jullie meegeven?

Wat we jullie als lezers graag nog mee willen geven is dat wij samen met de al fluitende scheidsrechters  (o.a. Jan van der Linden en 2 scheidsrechters van buiten de vereniging die voor ons fluiten) op VS3 niveau het probleem van het terugtrekken uit de competitie hebben voorkomen. Dit betekent wel dat er weer 2 scheidsrechters minder zijn die in de Bhoele fluiten, wat weer inhoudt dat de huidige scheidsrechters behoorlijk meer wedstrijden moeten fluiten dan gewend. We hopen dat mede door dit stukje meer mensen zich gaan opgeven als scheidsrechter om in de Bhoele te kunnen gaan fluiten. Gedeelde smart is halve smart, dus hoe meer scheidsrechters er zijn, hoe minder je hoeft te fluiten! Als je wil beginnen als scheidsrechter (VS6) dan hoef je alleen maar een online toets te maken, dus het kost je nauwelijks tijd! Opgeven kan bij Florentijn Bos en je zult dan worden ingedeeld op de lagere teams of op jeugdwedstrijden. Bedankt alvast voor jullie inzet 🙂

Hebben jullie vragen aan ons dan kun je ons altijd aanspreken.

Anneke en Yneke